Cum arata cele mai bune harti topografice realizate de NASA

harta topografica nasa

Americanii și japonezii colaborează de mai bine de un deceniu pentru a realiza cele mai bune hărți topografice, la nivelul întregii planete. Cel mai important instrument care îi permite Agenției Spațiale Nord-Americane (NASA) să realizeze aceste hărți este radiometrul japonez ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer).

NASA alătură și suprapune imaginile bidimensionale realizate și oferite de acest radiometru japonez – aflat la bordul satelitului Terra – pentru a crea, astfel, un efect tridimesnional.

ASTER oferă imagini de înaltă rezoluție ale Terrei, în 14 benzi diferite ale spectrului electromagnetic, de la cea vizibilă cu ochiul liber până la lumina infraroșie. Rezoluția imaginilor variază între 15 și 90 de metri, iar datele astfel colectate sunt folosite pentru a crea hărți detaliate ale suprafeței Pământului. Practic, vorbim despre cele mai bune hărți topografice din lume.

Până acum, au fost realizate două ediții ale unei hărți topografice globale. Prima a fost prezentată în iunie 2009, fiind realizată de NASA în colaborare cu Ministerul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei. A doua hartă a fost prezentată după doi ani și jumătate, în 2011, fiind mult îmbunătățită față de prima.

Puteți vedea un filmuleț Nasa care prezintă aceste realizări aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s