Topografia si dezvoltarea tehnologiei

Topografia este unul dintre domeniile asupra cărora dezvoltarea tehnologiei şi-a pus amprenta în foarte mare măsură, cu consecinţe extrem de pozitive. Recent, noua tehnologie digitală permite colectarea a numeroase informaţii despre orice teren, indiferent de zona în care se află acesta.

topografie bihor

Una dintre ultimele invenţii care reprezintă un mare progres în domeniul topografic este ortofotoplanul – o hartă foto care prezintă avantajul că indică situaţia din teren din momentul prezent. Lucian Vuicin, director de operaţiuni în cadrul Helicam GeoSpatial Systems, compania care produce acest aparat, a prezentat în felul următor avantajele sale: „Cu ajutorul sistemului nostru, putem produce ortofotoplanuri şi modele digitale de elevaţie, acestea din urmă fiind reprezentarea digitală a topografiei terenului – practic, fiecare pixel conţine o coordonată în trei dimensiuni. Pe ortofotoplanuri poţi măsura cu precizie coordonatele, suprafeţele, distanţele, perimetrele şi unghiurile (practic, orice măsurătoare în două dimensiuni), iar pe modelul digital de elevaţie (DEM), poţi măsura înălţimi, volume, pante, profile de teren (terenul în secţiune), linii de contur“.

Toate aceste date pot fi colectate datorită faptului că măsurătorile necesare pentru realizarea unei astfel de hărţi sunt colectate din aer, cu ajutorul unui aparat de zbor fără echipaj uman, cunoscut sub numele de dronă, care se deplasează conform unui itinerar prestabilit.

Topografie Oradea şi Bihor

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s