Administratiile locale ar putea fi obligate sa finalizeze cadastrul

cadastruGheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a propus recent ca, pentru urgentarea realizării cadastrului, să fie emis un act normativ care să oblige administrațiile locale să facă acest demers. În acest act ar urma să fie prevăzută inclusiv perioada limită pentru finalizarea cadastrului.

Gheorghe Albu, citat de cluj-am.ro, a declarat: „Ne supără pe toţi că nu există cadastru. (…) Avem greutăţi în accesarea fondurilor prin faptul că nu poţi să faci un proiect dacă nu ai cadastru şi avem mari greutăţi şi la achiziţia de terenuri agricole, la perfectarea actelor. Din acest motiv eu am făcut o propunere domnului deputat, domnilor colegi de la Ministerul Agriculturii, că singura instituţie care poate să facă acest cadastru şi care are datele şi logistica necesară este consiliul local. Fiecare consiliu local, printr-un act normativ, să fie obligat ca până la anumite date să încheie acest cadastru al comunei. Cu ocazia asta se rezolvă şi problema grăniţuirii între localităţi. (…) Iar primăriile să-şi recupereze sumele de bani pe măsură ce înmânează acest cadastru beneficiarilor sau proprietarilor de teren“.

Propunerea urmează să fie analizată de comisia de specialitate din Camera Deputaților, după Cuma  declarat, pentru srsa citată, deputatul Gheorghe Dragomir: „În comisia noastră de specialitate vom merge cu această propunere şi acolo vedem care este cea mai bună soluţie. Propunerea trebuie analizată şi să vedem dacă poate fi susţinută financiar, dacă nu cumva poate să fie o susţinere din partea statului de la bugetul de stat şi din partea autorităţilor locale, sigur o parte din buget, cât îşi permite fiecare. Trebuie făcută o evaluare corectă, pentru că sunt şi localităţi care nu prea au resursa necesară şi atunci trebuie gândit corect. (…) Trebuie găsită o soluţie care să fie viabilă. (…)..România are nevoie de o lege specială şi cadastrul să fie finalizat pentru că sunt probleme la toate nivelurile şi la fermieri, şi la administraţia locală, şi la tranzacţiile care sunt în zona rurală etc“.

Aici, puteți găsi și descărca legislația aflată în vigoare în acest moment, în ceea ce privește activitatea de cadastru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s