Diferente intre terenul intravilan si extravilan

land-wetlands-t1_aerialExistă mai multe diferențe între terenul intravilan și extravilan pe care vi le vom prezenta în rândurile următoare: 

Terenul intravilan este acel teren care se află în localitate, aparține de casă sau se află în zona casei dumneavoastră (de regulă, astfel de terenuri sunt mai scumpe ca și preț).

De cealaltă parte, terenul extravilan este situat în afara localității, în afara orașului și de regulă nu se poate construi pe el, ci doar cultiva. Avantajul achiziționării unui teren situat în extravilan este prețul, care poate ajunge de până la 10 ori mai mic decât al unui teren aflat în intravilan.

2Dacă vreodată vă decideți să cumpărați un teren extravilan, puteți să-l transformați în teren intravilan, însă nu întotdeauna este posibil ca un teren agricol să poată fi transformat în intravilan. Decizia aparţine oficiilor de cadastru agricole în raza cărora se află terenurile. Pentru trecerea în intravilan trebuie să plătiţi o taxă, uneori chiar de două ori mai mare decât valoarea inițială a terenului, adică preţul de cumpărare.

Diferența de preț a taxei va fi calculată în funcție de calitatea solului. Cu cât solul va fi mai sterp, cu atât taxa va fi mai mică.

Înainte de trecerea în intravilan, va trebui să obțineți cadastrul și intabularea terenului. Apoi, următorul pas va fi să depuneți o cerere la primărie, prin care se va cere trecerea terenului din extravilan în intravilanul localităţii. Pentru un teren mai mare va fi nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ), aprobat de Consiliul local, în care să se specifice viitoarea destinaţie a construcţiilor. Prin planul de urbanism zonal (PUZ) se extinde intravilanul localităţii prin cuprinderea terenului respectiv.

Planul de urbanism zonal (PUZ) este întocmit fie de primărie, dacă este direct interesată şi are şi fondurile necesare, fie de proprietar, cu ajutorul unui arhitect. Întocmirea PUZ-ului se face, de regulă, între 4 şi 6 luni, dar poate ajunge şi la 12 luni. Dacă demersurile legale pentru trecerea terenului în intravilan nu sunt încheiate şi între timp terenul trece în proprietatea altei persoane, cumpărătorul nu va obţine un teren în intravilan, ci unul tot în extravilan.

Trecerea în intravilan a unui teren se face şi prin elaborarea unui plan de urbanism general (PUG) întocmit de către primăria localităţii respective. Planul de urbanism general (PUG) are rolul de a extinde intravilanul localităţii, dar se întocmeşte la intervale de timp mai mari, respectiv 2-3 ani. Dacă nu vă grăbiţi, puteţi aştepta întocmirea unui PUG. Pentru unii, o veste bună, pentru alţii, o veste rea, este eliminarea taxei percepute pentru scoaterea terenului din intravilanul agricol şi trecerea lui în intravilanul construibil.

Dacă aveți un teren intravilan și doriți să construiți pe el, nu veți avea nevoie de un proiect sau de o autorizație, asta în cazul în care construcția este din lemn sau materiale ușoare. Aveți însă nevoie de autorizație de construcție în situația în care respectiva construcție pe extravilan este definitivă (adică va avea fundație).

Serviciile Roexpertcad sunt (pe lângă cele de cadastru și geodezie) și de topografie, unde intră și realizările PUZ și PUD . Dacă aveți nevoie de ajutor, puteți apela la noi cu încredere!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s