Termeni de origine araba folositi in topografie si geodezie

Perioada de maximă înflorire a culturii arabe în general şi a ştiinţei în particular, de la sfârşitul primului mileniu şi începutul celui de-al doilea mileniu p. Chr., a lăsat amprente durabile inclusiv în terminologia ştiinţifică din limbile europene.

Astfel, inclusiv în limba română, ştiinţe precum algebra, geometria, topografia sau geodezia folosesc masiv cuvinte de origine arabă. Vă oferim mai jos câteva exemple de termeni arabi, utilizaţi şi astăzi în topografie şi geodezie:

 termeni de topografie

zenit – acest termen desemnează punctul de intersecţia dintre verticala unui loc anume şi sfera cerească, punct situat deasupra capului observatorului. Altfel spus, este vorba de cel mai înalt punct de pe bolta cerească. Originea sa vine dintr-un cuvânt arab care însemna „direcţia capului“ sau „calea capului“.

nadir – nadirul este punctul opus zenitului, termenul desemnând intersecţia dintre verticala observatorului şi sfera cerească, punct situat chiar sub observator. Astfel, nadirul desemnează punctul cel mai de jos. Originea sa vine din cuvântul arab „nazir“, însemnând „opus“.

azimut – unghiul pe care îl face un plan vertical fix, de obicei planul meridian al unui loc, cu un plan vertical care trece prin locul respectiv şi printr-un punct dat. termenul este folosit în navigaţie, astronomie, inginerie, cartografie şi artilerie şi derivă din cuvântul arab „as-samt“, care înseamnă „cale“, „parte“ sau „sfert“.

teodolit – teodolitul este un instrument de măsurare a unghiurilor orizontale (unghiul faţă de zenit) şi a celor verticale (unghiul faţă de orizont), utilizat în topografie, geodezie sau minerit. Etimologia cuvântului este incertă, existând mai multe teorii, dar una dintre ele susţine că denumirea vine de la transcrierea engleză a unui termen arab – „the al hidade“.

Roexpertcad – topografie si geodezie Bihor

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s