Topografia şi geodezia română veche: activitatea lui Gheorghe Lazăr

topografi gheorghe lazarÎntr-un articol precedent, am prezentat activitatea lui Dumitru Ciurileanu, unul dintre cei mai cunoscţi topografi şi cartografi români din secolul al XX-lea.

În articolul de faţă, pătrundem mai adânc în istoria cartografiei naţionale şi vă aducem în atenţie figura lui Gheorghe Lazăr care, pe lângă meritele incontestabile în crearea învăţământului în limba română, a marcat şi istoria topografiei, a cadastrului şi geodeziei.

Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 la Avrig, în actualul judeţ Sibiu. A studiat la Sibiu, Cluj şi Viena, după care a devenit profesor la Şcoala Teologică ortodoxă din Sibiu.

Cum aici nu a găsit înţelegerea necesară pentru proiectele sale ample, a mers la Bucureşti, unde avea să înfiinţeze, în 1818, prima şcoală cu predare în limba română, numită Şcoala de la Sfântu Sava.

Printre alte materii, la această şcoală se preda şi un curs numit „Gheodezia sau Ingineria câmpului“. Printre materiile studiate, alături de aritmetică, algebră, trigonometrie sau geometrie teoretică, se prefa şi geodezia sau ingineria câmpului.

Mai multe documente atestă inclusiv activitatea de inginer a lui Gheorghe Lazăr, care a contribuit la ridicarea topografică a Moşiei Obislavu din Dâmboviţa şi a Moşiei Fântânele din Prahova.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s