Topografie, cadastru si geodezie – stiintele masuratorilor terestre

cadastru bihorPentru realizarea măsurătorilor terestre este nevoie de colaborarea mai multor ştiinţe, cele mai importante dintre acestea – care reprezintă şi obiectul de activitate al firmei Roexpertcad in Oradea, judeţul Bihor – fiind topografia, geodezia şi cadastrul.

Prin ştiinţa măsurătorilor terestre înţelegem totalitatea operaţiilor de teren şi de calcul efectuate de specialişti în scopul reprezentării pe plan sau pe hartă a suprafeţei terestre, într-o anumită proiecţie cartografică şi scară topografică.

Sunt necesare câteva clarificări ale obiectului de activitate al fiecăreia dintre cele trei discipline ştiinţifice amintite.

Geodezia este disciplina ştiinţifică ce se ocupă cu studiul, măsurarea şi determinarea formei şi dimensiunilor Pământului sau a unor părţi întinse din suprafaţa acestuia, precum şi cu determinarea poziţiei precise a unor puncte fixe de pe teren, puncte care formează reţeaua geodezică de sprijin pentru măsurătorile topografice.

Topografia este ştiinţa care are drept obiect de activitate studiul, măsurarea şi reprezentarea pe planuri şi pe hărţi a terenului, cu toate formele de planimetrie şi de relief existente. Măsurătorile de teren împreună cu reprezentarea lor pe plan poartă numele de ridicări topografice.

Termenul de cadastru acoperă totalitatea lucrărilor necesare pentru identificarea, măsurarea şi reprezentarea pe hărţi şi planuri cadastrale a bunurilor imobile de pe întregul teritoriu al unei ţări, indiferent de destinaţie sau de proprietar.

Într-un articol ulterior, ne vom ocupa de alte ştiinţe înrudite cu topografia, cadastrul şi geodezia, precum cartografia sau fotogrammetria.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s