Istoria topografiei: importanta lui Ptolemeu

ptolemeu si topografiaGeograful antic grec Ptolemeu e cunoscut îndeosebi pentru concepţia sa referitoare la situarea Pământului în centrul universului însă, dincolo de această viziune specifică Antichităţii, este demn de remarcat faptul că opera lui Ptolemeu avea să influenţeze major şi evoluţia topografiei moderne.

În lucrarea „Geographia“, Ptolemeu afirmă tot teoria geocentrică, dar important este modul în care o face: prin intermediul unor demonstraţii matematice.

Geograful grec are meritul de a fi introdus, prin această lucrare, mecanismul proiecţiilor cartografice, explicând pentru prima dată tehnica de reprezentare cartografică. Proiecţia are aplicaţii care nu sunt limitate doar la geografie, fiind instrumentul pentru reprezentarea unui punct sau a unei regiuni, indiferent de localizarea sau de mărimea ariei reprezentate.

Astfel, opera lui PTolemeu marchează o schimbare de paradigmă în istoria şi evoluţia geografiei: aceasta nu mai e concepută ca o descriere calitativă a lumii (corografie), ci mai degrabă ca o descriere cartografică şi topografică a lumii, cu tehnica proiecţiei, respectând principiul echivalenţei.

Această schimbare de viziune a jucat, ulterior, un rol major în începuturile cercetării topografice moderne.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s